Cristina

Intrebare:

As dori sa stiu mai mult despre grupurile de dezvoltare personala. Care ar fi avantajele participarii la un astfel de grup si daca el este mai indicat decat terapia individuala?

Raspuns:

Dezvoltarea personala este un process continuu in viata fiecaruia. Grupurile de dezvoltare personala au avantajul participarii mai multor persoane, cu experienta de viata diferita.
Conform terapiei cognitiv-comportamentale, ceea ce produce suferinta psihica sunt propriile noastre ganduri cu privire la realitate, altfel spus, felul in care noi interpretam evenimentele de viata si ceea ce ni se intampla.
In cadrul grupului, interpretarile diferite ale realitatii ce rezulta din experienta de viata diferita a fiecarui membru al grupului ofera tuturor participantilor posibilitatea de a gasi noi solutii la probleme. In plus, fiecare membru al grupului poate oferi o oglinda diferita pentru o anumita problema de viata, ajutand astfel la o reflectare reala si obiectiva a fiecaruia.
Grupul, prin unirea mai multor persoane, ofera un suport eficient din punct de vedere emotional, un cadru sigur ce are la baza principiile confidentialitatii si respectului reciproc, dar mai ales, adduce experiente multiple de invatare si modele diferite care pot fi preluate si adaptate de fiecare membru in parte.
Fata de terapia individuala, grupul se bucura de resursele fiecarui participant in parte, de modul diferit al fiecaruia de a vedea realitatea si de multiplele cai de rezolvare a problemelor puse in evidenta de fiecare membru al grupului.

Ioana I.

Intrebare:

Mi-as dori sa apelez la un psihoterapeut dar nu stiu dupa ce sa ma ghidez in cautarile mele si nici nu mi-as dori sa fac multe incercari pana sa mi-l gasesc pe cel potrivit mie. Intrebarea mea este : Ce anume trebuie sa urmaresc pentru a gasi un psihoterapeut "Bun"? Va multumesc!

Raspuns:

Studiile recente au aratat ca un psihoterapeut bun are in principal 3 calitati:
1. Cauta, obtine si mentine angajamentul clientului in cadrul terapiei. El este interesat de clientul sau mai degraba decat de diagnosticul acestuia. Este centrat pe resursele clientului sau si nu se lasa ghidat in interventia sa de o eticheta diagnostica.
2. Este foarte atent la riscul de abandon al terapiei si incearca sa previna retragerea clientului din terapie. Este centrat pe eficienta interventiei sale si nu se sfieste sa faca totul, sa reinteventeze procesul terapeutic pentru ca acesta sa devina eficient.
3. Impinge limitele propriei performante profesionale, croind o noua terapie pentru fiecare client. El nu este rigid in aplicarea unei singure metode de tratament ci cauta ceea ce se potriveste clientului sau, dand o forma noua fiecarui act terapeutic.
Un psihoterapeut eficient este atent sa stabileasca o buna relatie cu clientul sau, sa fie de accord cu acesta in privinta obiectivelor terapiei, fara a incerca sa isi impuna propriile obiective, este interesat sa afle viziunea clientului asupra terapiei si asupra relatiei terapeutice si se centreaza pe acele sarcini asupra caruia poate cadea de accord cu clientul sau.
Este important sa ai incredere in terapeutul pe care il vei allege. De asemenea, este important ca acesta sa te respecte si sa iti ofere sentimental de siguranta, sa te faca sa te simti inteleasa si ascultata.
Din pacate alegerea unui terapeut nu este un lucru usor, dar poti apela la recomadarile unui prieten sau la propria intuitie. In general exista un inconstient colectiv care ne ajuta sa gasim ceea ce cautam dincolo de coincidente sau fapte intamplatoare. Ai incredere in mintea ta inconstienta care te va ghida!

Valentina

Intrebare:

Care este argumentul dvs. pentru a depasi viziunea oamenilor ca cine merge la psiholog e nebun? Care ar fi momentele in care o persoana, un cuplu, un copil, decide ca are nevoie de terapie?

Raspuns:

Nebunia este un concept relativ, extrem de larg si controversat. Ea poate varia intre stari de teama, tristete si panica si stari de derealizare, confuzie, alienare, halucinatii si desprindere de realitate.
La psiholog apeleaza acei oameni care simt ca nu mai pot face fata prin propriile resurse intamplarilor propriei vieti, fie ea intrapsica, sociala, profesionala sau de cuplu.
Psihologul nu este un magician care rezolva cu bagheta lui problemele clientilor sai. El nu ghiceste viitorul si nu are calitati paranormale. Psihoterapeutul are rolul de sustinator al clientului sau in incercarea acestuia de a trece peste probleme sau perioade dificile din viata sa. Prin intermediul diferitelor sale calitati umane dar si prin aptitudinile si cunostintele deprinse in urma formarii sale, psihoterapeutul are rolul de ghid. El isi ghideaza clientul, devine antrenorul sau personal, si, prin intermediul intrebarilor el il conduce pe acesta la descoperirea unor noi cai, a unor soltuii alternative de rezolvare a problemelor. El ii furnizeaza clientului sau sageti pentru tolba sa, dar nu trage cu arcul in locul lui.
Psihoterapeutul ofera posibilitatea accesului la o mai buna autocunoastere si intelegere, la accesarea propriilor resurse ascunse in subconstient si este alaturi de clientul sau pe drumul schimbarii acestuia. El nu face schimbarea in locul clientului si nu il oblige nici pe acesta sa o faca, daca el nu doreste. Psihoterapeutul deschide noi cai, pe care clientul sau poate alege sa le foloseasca sau nu, in functie de nevoile si dorintele proprii.

Luminita

Intrebare:

Cum sa fac sa scap de stres?

Raspuns:

Stresul este o problema reala si din ce in ce mai discutata in zilele noastre.
Conform studiilor lui Hans Selye stresul este raspunsul adaptativ al organismului in fata stimularilor exterioare necunoscute. Desi termenul de stres a capatat conotatii din ce in ce mai peiorative, el are rolul de a semnaliza prezenta unor noi factori, pe care noi nu ii cunoastem si deci, nu cunoastem cum anume sa ne confruntam cu ei. Stresul este reactia de alarma care ne indica ca trebuie sa luam masuri, sa ne creem noi scheme de actiune care sa ne ajute in a face fata cu bine noilor situatii.
Situatiile stresante pot fi exterioare noua: socul electric folosit in laborator asupra sobolanilor sau interioare: interpretarea proprie asupra realitatii, gandurile noastre.
Stresul poate fi atat negativ, atunci cand stimularile exterioare sunt prea intense si actioneaza vreme indelungata sau pozitiv, atunci cand stimularile ne ajuta sa adoptam noi mijloace de a face fata situatiilor, avand rol de adaptare la mediu.
Stresul pozitiv merita pastrat pentru ca ne ofera o cantitate suficienta de emotii pentru a ne activa si a ne conduce spre terminarea in bune conditii a unei sarcini.
Stresul negativ ne afecteaza si atunci este preferabil sa ii diminuam infleunta. Acest lucru se poate face fie indepartand factorii stresori fie reinterpretand influenta acestora. Lucrul acesta se poate face cel mai bine cu ajutorul unui psihoterapeut, care te poate ghida in incercarea de a gasi noi modalitati de a intelege si interpreta lumea.
Alte metode prin care poti face fata stresului sunt: relaxarea, implicarea in activitati placute macar o data pe zi, discutii cu prietenii in care sa vorbesti despre problemele tale. Suportul social joaca un rol foarte important in diminuarea efectelor nocive ale stresului.
Terapia cognitiv-comportamentala ofera un model foarte eficient prin care poti invata sa gandesti sanatos, astfel incat realitatea exterioara sa nu mai para asa urata si amenintatoare. Ea postuleaza faptul ca nu evenimentele in sine ne fac sa suferim ci felul in care noi interpretam aceste evenimente. A invata sa vezi intamplarile din jur cu alti ochi te poate ajuta sa scapi de efectele nocive ale stresului. A invata sa gasesti mai multe cai de rezolvare a problemelor este iarasi o modalitate eficienta in acest sens. Psihoterapia te poate ajuta sa gasesti noi modalitati de a vedea lumea si de a face fata influentelor acesteia. Poti apela la psihoterapie sau la carti care sa te ajute. Cuvintele cheie sunt REALISM si OBIECTIVIATE, nu ROZ sau PERFECT!