"Bolile sunt metafore, limbaje simbolice prin care incercam sa spunem si sa ascundem ceea ce nu putem spune altfel."

(Jacques Salome)




Adevarul este ca, initial, cand m-am gandit sa scriu acest articol, prevazusem sa scriu despre tulburarile mentale si simptomele lor, astfel incat ele sa fie cunoscute si recunoscute de oricine. Mi-am dat seama insa, ca un astfel de demers ar fi pe cat de inutil, pe atat de impovarator pentru cititor. Tulburarile clinice, si in general, orice abatere de la normalitatea psihica, este adesea etichetata rapid ca nebunie. Tocmai de aceea, mult prea des, persoanele cu suferinte psihologice sunt marginalizate, respinse, stigmatizate prin insasi numele bolii pe care il poarta.

Cred ca tomcai de aceea este bine sa mentionam ca boala psihica nu este totuna cu suferinta afectiva; ca psihologul nu este acelasi lucru cu psihiatrul si dificultatile ce tin de partea psihica, mai mult decat de cea organica, nu sunt simple inventii sau lucruri ce trebuie neglijate sau respinse.


In general bolile sunt mesaje prin care incercam sa comunicam ceea ce altfel nu poate fi spus. Suferinta psihica, desi apare cel mai intens si cu cea mai mare frecventa, este cel mai adesea neglijata si trecuta cu vederea. Nu ne dam seama ca acest tip de suferinta netratata, poate duce la imbolnavirea mintii, a sufletului dar si a trupului nostru.

Putem considera suferinta psihica orice incapacitate de a face fata situatiilor noi, de a ne adapta, de a interactiona, de a raspunde in mod corespunzator cerintelor vietii. Orice lacrima si orice nod in gat poate exprima o suferinta emotionala ce nu trebuie niciodata neglijata.


Psihiatrul este cel care pune diagnosticul de anormalitate psihica si trateaza bolnavul cu pastile.

Psihologul are ca singur instrument de interventie terapeutica cuvantul. El are in spatele sau o buna cunoastere a functionarii psihicului uman.


Nu orice persoana cu o suferinta psihica este anormala sau "nebuna". Nu orice boala sau tulburare psihica te face sa pierzi contactul cu realitatea sau sa devii violent.

Este foarte important ca inainte de a eticheta un om ca fiind "nebun" sa ne gandim la ce vrea el sa transmita de fapt prin boala sa. Poate ca boala lui este un strigat disperat de ajutor, ca in cazul sinucigasilor, sau o retragere dintr-o lume insuportabila, un mecanism de aparare prin care fiecare cauta sa isi construiasca propriul zid de protectie impotriva eventualelor suferinte si lovituri.


Poate ca greseala cea mai mare este aceea de a cauta explicatia unei boli si nu sensul ei. Caci sensul unei boli nu poate fii usor descifrat pe intelesul tuturor. Sensul unei boli poate rani si poate provoca suferinta.


(Un articol de Cristina Sterie)


Inapoi...