"A acuza pe altii pentru propriul nenoroc este semn al nevoii de educatie. A-ti acuza propria persoana este semn ca educatia a inceput. A nu te acuza nici pe tine, nici pe altii, e semn ca educatia a luat sfarsit."

(Epictet)




Pentru fiecare din noi dezvoltarea personala ar fii bine sa fie o etapa continua in devenirea noastra ca oamenii, pana la sfarsitul vietii.


Dezvoltarea personala presupune in primul rand o mai buna si o mai profunda cunoastere de sine, iar acesta este primul pas catre restructurarea propriilor obiceiuri si a propriilor noastre tendinte de a ne autosabota.


Descoperirea de sine nu presupune obligatoriu si schimbarea de sine. Schimbarea este un proces mult mai dificil, care necesita vointa si efort si mai mult, ea ameninta sa perturbe echilibrul personal si relational al fiecaruia dintre noi.

Schimbarea este insa inevitabila si orice incercare de cunoastere inseamna o crestere, adica exact ce inseamna dezvoltarea personala.

Acest proces il putem incepe fiecare pe cont propriu. El poate veni in timp ce citim o carte, vedem un film sau avem o conversatie, dar se poate face si in mod structurat, alaturi de un psihoterapeut si adesea, alaturi de un grup format din alti oameni care cauta sa se dezvolte.


Experientele multiple aduse in cadrul grupului de fiecare membru al acestuia sunt un prilej de invatare si crestere pentru fiecare din cei ce asculta. Tocmai acesta este argumentul pentru care dezvoltarea personala facuta in cadrul grupului poate fii mult mai benefica si mai aducatoare de bogatii decat dezvoltarea individuala.



Dezvoltarea personala pentru copii


Dezvoltarea personala pentru adulti


Inapoi...