"Este foarte greu sa umpli o sticla deja plina. Celui care pastreaza totul ii este greu sa primeasca."

(Jacques Salome)




Terapia de familie se adreseaza tuturor membrilor unei familii care locuiesc si gospodaresc impreuna.


    In contextul social romanesc actual, familiile pot fii de mai multe tipuri:
  • familii formate doar din partenerii de cuplu
  • familii formate din cuplu si copilul sau copiii cuplului
  • familii formate din cuplu si alte rude ale unuia din partenerii de cuplu
  • familii formate din cuplu, copiii cuplului si alte rude ale unuia din partenrii cuplului

Felul in care familiile locuiesc, modul in care ele comunica in interiorul lor dar si in afara, regulile familiei, obiceiurile si tabieturile acestora au o mare influenta asupra fiecarui membru al familiei dar mai ales asupra devenirii ulterioare a celor mai mici membrii ai familiei.


Ca si cuplul, familia functioneaza asemenea unui sistem ale carui piese se intercoreleaza si functionarea fiecareia interfereaza cu functionarea celorlalte.


Spre deosebire de alte sisteme tehnice, sistemul familial este determinat subiectiv, de subiectivitatea si experienta, de dorintele si nevoile fiecarui membru in parte. Fiecare membru al familiei este un sistem unic determinat la randul lui de alte sisteme din care acesta provine.


Familia restransa sau extinsa, cu mai multi sau mai putini membrii, continua sa fie foarte importanta pentru devenirea fiecarui individ si ii influenteaza acestuia comportamentul si starea emotionala. De aceea, boala sau tulburarea unui membru de familie poate fii un factor declansator pentru boli si tulburari ale altor membrii din aceeasi familie.


Inapoi...